NAJVEĆI POPUST SEZONE! Iskoristi letnji popust od 30% na APSOLUTNO SVE iz naše ponude! Kupon kod: 30%OFF . Naručite telefonom: (021)843-942

Zaštita oka od svetlosti. Koje naočare za sunce štite najbolje?

S obzirom da su nam oči jedno od najvažnijih čula moramo voditi posebnu brigu o njima. Oku preti veliki broj povreda ali dva najčešća su fizičke povrede i povrede izazvanim štetnim zračenjem. Rizik od ovih povreda se znatno smanjuje nošenjem kvalitetnih sunčanih naočara. 

Štetni UV (ultraljubičasti) zraci su konstantno prisutni. Suprotno opštem mišljenju oči treba zaštiti ne samo tokom sunčanih dana već i kada je oblačno jer UV zraci lako prodiru kroz oblake. Zaštita oka treba da bude kontinuiran zadatak nezavisno od vremena i godišnjeg doba.

Rožnjača, sočiva i mrežnjača može da apsorbuje UV zrake koje su veće od 290 nanometara i tako se oštećuje oko.Veličina i učestalost pojave oštećenja zavisi od nekoliko faktora ali najbitniji faktor je stepen intenziteta i dužina UV zraka. Oštećenje može biti blaga ali može čak dovesti do potpunog gubitka vida.
Snežno slepilo odnosno fotokeratitis je bolno stanje očiju koje se javlja usled dužeg izlaganja očiju nevidljivim ultraljubičastim (UV) zracima, bilo nastalih od sunca ili veštačkih izvora svetla.Može biti uzrokovan refleksijom sunčevih zraka od peska, vode, snega ili leda. Takođe, ukoliko gledate direktno u izvor svetlosti kao npr. za vreme sunčeve pomrčine bez prikladne zaštite, može doći do ozbiljnijih oštećenja.Oštećenja veštačkim zračenjem najčešće nastaju u solarijumu ili prilikom varenja metala. Nošenjem pravilne zaštite za oči možete sprečiti oštećenje očiju od UV zraka.

Najveća pretnja rožnjači je štetno UVB zračenje. To uzrokuje rak kože. UVB zraci prodiru duboko u tkivo kože i osuše kožu koja time gubi elastičnost. Isti taj proces se odvija i u očima ukoliko nemamo adekvatnu zaštitu. Ukoliko želite zaštititi oči od štetnih zraka nosite sunčane naočale sa UV zaštitom.

Kod sunčanih naočara sočivo se izrađuje od stakla ili plastike. Staklo pruža bolje vizualne uslove ali je teže od plastike i lakše se lomi. Suprotno opštem verovanju boja sočiva nema nikakvog uticaja na UV zaštitu. Providno/bezbojno sočivo takođe može imat UV zaštitu. Izbegavajte boje koje će promeniti boju stvarnog sveta. Najtraženije boje sočiva su smeđe,crna siva i žuta.

Konstantno izlaganje jakom suncu neće samo uzrokovati bore na licu, već UV zraci mogu nepovratno oštetiti očno sočivo i mrežnjaču.Sunčane naočare su posebno važne za decu, oštećenja od UV zračenja su kumulativna kroz celi život stoga je bitno da se nošenje sunčanih naočara uvede kao navika u ranoj životnoj dobi. Štaviše dečije oči su posebno osjetljive jer su još uvek u razvoju.