NAJVEĆI POPUST SEZONE! Iskoristi letnji popust od 30% na APSOLUTNO SVE iz naše ponude! Kupon kod: 30%OFF . Naručite telefonom: (021)843-942

Zašto treba da nosimo naočare za sunce?

Veoma je važno zaštititi oči od raznih spoljnih faktora koji mogu naneti štetu. Možda je najveća opasnost koja preti našim očima je UV zračenje ali ne smemo zaboraviti ni fizička oštećenja koja nastaju lomljenjem nekvalitetnog rama ili stakla naočara .

Šta su UV zraci i kako da se odbraniti?

UV zraci nose više energije od vidljivih, svetlih zraka, pa je oko izloženo većem riziku, kada je u pitanju moguće oštećenje usled apsorbovanja sunčevih zraka. Postoje dva tipa UV zraka, koja dopiru do Zemljine površine: UVA i UVB. Ovi zraci mogu prouzrokovati ili ubrzati proces napredovanja nekoliko bolesti koje utiču na oko i njegove delove. UVB zraci su povezani i sa rakom kože. Većina štete, koja je nastala od strane UVB i UVA zraka, odvija se tokom dužeg perioda vremena i taj proces se ne može izmeniti. Osetljivost na ultravioletne zrake i radijaciju varira od osobe do osobe.

Plavo svetlo, odnosno zraci, je vidljivo svetlo u plavom delu celokupnog i jedinstvenog spektra boja. Jako blještanje reflektovanja svetla sa snega ili vode sadrži "plavu svetlost". Vaše oči ne mogu normalno i jasno da fokusiraju pri "plavoj svetlosti". Neki naučnici veruju da rutina izloženosti ovoj vrsti zraka i svetla povećava rizik od mogućeg slepila, tokom godina. To posebno važi za osobe starije od šezdeset godina.

Koje svetlo može da ošteti moje oči?

Svaka vrsta svetla predstavlja neki oblik energije. Kada oči apsorbuju svetlo, proces stvara toplotu ili hemijsku reakciju u očnom tkivu. Ove reakcije mogu da prouzrokuju permanentna oštećenja, ako je prirodna sposobnost oka da se izleči ugrožena. Različiti delovi oka apsorbuju različite vrste UV radijacije i svetla. Na primer: površinski slojevi spoljašnjeg dela očne jabučice (kornea i konjuktiva) upijaju UVB zrake.

Ako su oči previše izložene ultravioletnom zračenju, prednji delovi oka mogu biti oštećeni. Ako su vidljivi zraci previše svetli i jaki, ili ako gledate direktno u Sunce, čak i na trenutak, možete oštetiti mrežnjaču i izazvati trajno oštećenje vida.

UV radijacija, zajedno sa vetrom i "sušenjem" očiju, može izazvati "snežno" slepilo, neprijatno,ali privremeno stanje. Postoje neki dokazi da dnevno izlaganje UV zracima, posle mnogo godina, povećava rizik od razvijanja katarakte. Katarakte izazivaju postepenu "oblačnost" prirodnih očnih sočiva.

Koje sunčane naočare da uzmem?

Uverite se, da su sunčane naočare dovoljno tamne i da Vam se oči osećaju komforno, a opet, ne toliko tamne da umanjuju sposobnost vida. Ako provodite dosta vremena napolju pri stalnom riziku od izlaganja Vaših očiju sunčevim zracima, koji se odbijaju i reflektuju od snega ili vode, treba obavezno da ponesete naočare i zaštititi se od plavog svetla. Srednje tamne naočare će pomešane sa dozom sive, braon ili zelene boje, filtrirati svu moguću svetlost.
Naočare, najčešće, imaju plastična sočiva (stakla) i okvir. Ovakva sočiva su jača od staklenih i teže se lome. Ako kupujete plastična sočiva, tražite ona sa zaštitom od mogućeg grebanja.

Naočare za sunce su napravljene od različitih vrsta sočiva da bi ispunile različite potrebe:

- Obična sočiva redukuju svetlost i zrake svega podjednako.

- Polarizovana sočiva su dizajnirana da preseku pogled pri reflektovanju zraka. To znači, da su ona dobra za vožnju ili spoljašnje aktivnosti, koje su u vezi sa snegom i vodom.

Zaštitite svoje oči:

Nošenje naočara za sunce ima smisla. Pravilno izabrane naočare zaštitiće Vače oči od oštećenja usled delovanja UV zraka, jake i čiste svetlosti, i plave svetlosti.